kleuterverhaal

Ons geheimpje

Als Lily bij opa en oma op bezoek is en vraagt of ze een chocolaatje mag, weet ze nog niet wat haar te wachten staat. Het is het begin van een lange avond vol met chocola, toetjes en geheimpjes!

Het verhaal

Met een tevreden gezicht zat Lily naast opa op de bank. Hij las haar voor uit het boek dat ze moest lezen voor school. Het was een heel spannend boek over spionnen en mysteries en Lily was blij dat ze het had gekozen. Dat werd vast een goede boekbespreking volgende week.

 Elke vrijdagmiddag werd Lily na school opgehaald door haar opa en oma. Dan aten ze pannenkoeken met suiker en stroop, en speelden ze net zo lang spelletjes totdat Lily’s moeder haar weer op kwam halen. Het was Lily’s favoriete dag van de week. Niet alleen omdat het altijd zo gezellig was met opa en oma, maar ook omdat oma de allerlekkerste pannenkoeken van de wereld bakte. Er kwam inmiddels alweer een heerlijke geur uit de keuken. 

“Opa, mag ik een chocolaatje?” vroeg Lily toen hij tussen de hoofdstukken door even ophield met voorlezen. Opa zag oma’s strenge blik vanuit de keuken en zei: “Nee, lieverd. Oma is het eten al aan het klaarmaken en dan heb je straks geen honger meer.” Lily zag oma goedkeurend knikken.

Opa begon het volgende hoofdstuk voor te lezen, maar toen oma even niet oplette, haalde hij stiekem een chocolaatje uit zijn zak. Hij gaf het aan Lily. “Niet tegen oma zeggen”, fluisterde hij met een knipoog. “Het is ons geheimpje.” Lily giechelde en stak het snoepje snel in haar mond voordat oma het zag. Hij was half gesmolten omdat opa ze altijd in zijn broekzak bewaarde, maar dat vond ze niet erg. 

Even later haalde opa er nog twee uit zijn zak. Eentje gaf hij stiekem aan Lily toen oma luidruchtig in een kastje aan het rommelen was en de andere at hij zelf op. Lily wist dat opa ook dol op chocolaatjes was. Oma mopperde altijd dat hij er veel te veel van at, maar daar trok hij zich weinig van aan. 

“Op mijn leeftijd moet je gewoon doen waar je zin in hebt”, zei hij dan. En dan zuchtte oma en liet ze hem zijn gang maar gaan. Want eigenlijk had hij ook wel een beetje gelijk.

“Kom”, zei opa. “We gaan de tafel alvast dekken. Dan hoeft oma dat niet te doen.” Samen haalden ze de eettafel leeg, legden ze er een kleed op en zetten drie bordjes neer. Opa pakte het bestek uit de la, terwijl Lily de stroop en suiker uit de kast haalde. 

“Het eten is klaar”, zei oma. Ze zette een grote stapel pannenkoeken midden op tafel neer.

“Dat ziet er weer goed uit”, zei opa tevreden. Ze gingen zitten en binnen een mum van tijd waren de pannenkoeken op. 

“Ik hoop dat jullie nog wat ruimte over hebben, want ik heb ook nog een toetje”, zei oma lachend. Ze liep naar de keuken en kwam even later weer terug met drie chocoladetoetjes.

“Lekker!” zei Lily. Ze zat eigenlijk al best wel vol, maar een toetje paste er altijd nog wel bij. Maar toen die op was, zakte ze met een bolle buik onderuit in haar stoel. Oma moest lachen.

“Zit je vol?” zei ze plagend. 

“Een klein beetje maar.”

“Te vol voor nog een toetje? Ik heb er nog eentje over en die moet eigenlijk even op.” Voordat Lily kon antwoorden, schraapte opa zijn keel.

“Ik denk dat een tweede toetje niet verstandig is. Straks wordt ze nog misselijk” zei hij. Oma keek hem vreemd aan en Lily moest haar best doen om niet te lachen. Opa wist natuurlijk dat ze ook al een paar chocolaatjes op had vlak voor het eten en met twee toetjes erbij was het wel heel veel. Maar dat wist oma niet. Ze haalde haar schouders op en begon de tafel af te ruimen.

Lily en opa deden de afwas. Dat deden ze altijd samen, want dat was wel zo eerlijk als oma had gekookt. Lily stond in de keuken en spiekte de woonkamer in. Oma zat in de hoek van de bank een boek te lezen. Lily moest zachtjes lachen. Oma kauwde altijd op haar wang als ze een boek las en dat leek altijd zo grappig.

Na de afwas zette opa zijn pet op.

“Ik ga even naar de buren, wat overleggen over de tuin”, zei hij tegen oma. “Ik ben zo terug.” Zodra hij de deur uit was, liep oma naar de keuken en kwam ze weer terug met het extra toetje waar ze het tijdens het eten over had. 

“Hier, lieverd. Hij moet echt even op.” Ze gaf Lily het toetje en een lepeltje. “Ons geheimpje,” zei ze en ze knipoogde.

Niet veel later kwam opa weer terug en speelden ze spelletjes terwijl ze wachtten tot Lily’s moeder haar op kwam halen. Toen oma even naar de wc ging, gaf opa een chocolaatje aan Lily. 

“Die is voor jou”, zei hij. “Omdat je geen tweede toetje hebt gehad door mij.” Even dacht Lily eraan om hem te vertellen dat ze dat toetje wel had gehad, maar ze had oma beloofd dat ze niks zou zeggen. Ze hield haar mond en at snel het chocolaatje op voordat oma terug kwam. 

Een uurtje later stopte een bekende auto voor het huis en ging de deurbel. Lily’s moeder was er. Lily deed haar jas aan en gaf opa en oma een kus en een knuffel.

“Tot volgende week!” zei ze.

Terwijl ze de deur uitliep, stopte oma nog snel twee chocolaatjes in haar jaszak. 

“Omdat je er vanmiddag geen mocht van mij”, fluisterde ze. Lily dacht aan alle chocolaatjes die ze die dag al had gehad en kreeg een giechelbui. Ze ging snel in de auto zitten voordat iemand zou vragen waarom ze zo moest lachen.

In de auto kauwde Lily afwezig op een van de chocolaatje. Ze had een beetje spijt dat ze hem in haar mond had gedaan, want ze was inmiddels echt wel misselijk van al die toetjes en chocolaatjes. Ze trok een vies gezicht. 

“Wat is er?” vroeg haar moeder bezorgd. “Was het niet leuk bij opa en oma?”

“Jawel!” zei Lily snel. “Het was heel leuk.” Plotseling proestte ze het weer uit van het lachen.  Ze had nog nooit zoveel zoetigheid gehad op een dag en niemand wist het! Haar moeder schudde haar hoofd.

“Nou, gelukkig maar”, was het enige wat ze zei en ze glimlachte. Lily had de hele autorit de slappe lach en kon pas weer stoppen toen ze thuis waren. 

Jeetje, dacht Lily terwijl ze nu nog meer last had van haar buik dan eerst. Geheimpjes hebben is best leuk, maar je krijgt er wel buikpijn van.

 

Verder lezen? Bekijk alle verhaaltjes voor kleuters en verhalen vanaf 6 jaar.