muis

Een verjaardagscadeau voor Muis

Muis is over een paar dagen jarig en begint alvast met de voorbereidingen. De slingers liggen klaar, de verjaardagstaart staat in de koelkast en de uitnodigingen zijn verstuurd. Maar als de dagen verstrijken en Muis niks hoort van zijn vrienden, begint hij zich toch een beetje zorgen te maken. Ze zouden toch wel op zijn verjaardag komen?

Het verhaal

Er woonde eens een muis in een holletje. Hij was blij, want het was bijna zijn verjaardag! Nog maar een paar nachtjes slapen en dan was het zover. Hij had uitnodigingen gestuurd naar al zijn vrienden voor zijn verjaardagsfeestje. Hij had ballonnen en slingers gehaald en in de koelkast stond zo’n grote taart dat ze hem nooit helemaal op zouden kunnen eten. 

Tevreden wachtte Muis tot hij iets zou horen van zijn vrienden, want hij had ‘Kom je ook?’ in grote letters in de uitnodiging gezet. Maar er gebeurde niets. Dat is gek, dacht hij. Misschien hadden ze het nog niet gelezen. Hij wachtte nog een dag rustig af, maar weer hoorde hij niets. Hij werd nu wel een beetje zenuwachtig. Zijn vrienden zouden toch wel op zijn feestje komen?

De volgende dag werd Muis heel vroeg wakker van een gek geluid. Het leek wel of iemand buiten aan het zagen was. Maar wie deed dat nou zo vroeg? Gapend stapte hij uit zijn bed en wreef in zijn slaperige ogen. Hij deed de voordeur open en keek in het rond. Het geluid was plotseling weg. Muis keek nog eens goed, maar hij kon niet ontdekken waar het geluid vandaan was gekomen. Ach, dacht hij, dan zal ik me wel vergist hebben. Hij ging terug naar bed en viel meteen weer in slaap.

Die dag begon Muis de ballonnen en slingers alvast op te hangen. Tenslotte was zijn verjaardag al over twee dagen. Hij werd steeds zenuwachtiger en zenuwachtiger, want hij had nog steeds niks gehoord van zijn vrienden. En ze moesten de uitnodiging nu toch echt wel gekregen hebben. Zou het feestje wel door kunnen gaan?

De volgende ochtend werd Muis weer wakker van een gek geluid. Maar dit keer klonk het alsof iemand aan het timmeren was. Hij sprong uit bed om te kijken wat het was. Maar net toen hij zijn holletje uit stapte, hield het geluid op. Hij keek nog eens goed om zich heen, maar weer kon hij niks ontdekken. Wat zou dat geweest kunnen zijn? dacht Muis verbaasd. Hij ging terug naar bed, want het was nog heel vroeg, maar hij kon niet meer in slaap komen. Hij maakte zich te veel zorgen. Zijn feestje was morgen al! Wat als zijn vrienden niet zouden komen? 

Hij besloot om niet langer te wachten en zelf bij zijn vrienden langs te gaan om te vragen of ze op zijn feestje kwamen. Hij ging naar het huis van Otter, toen naar Konijn en daarna naar Eekhoorn, maar ze waren er niet. En ook Uil en Schildpad waren niet thuis. Dat was wel heel vreemd. Waar waren ze allemaal? Teleurgesteld ging Muis naar huis. Er zat niks anders op, hij moest morgen zijn verjaardagstaart maar in z’n eentje opeten.

Op de ochtend van zijn verjaardag hoorde Muis weer rare geluiden buiten. Maar hij lette er niet op, want hij was te verdrietig. Hij wilde de hele dag in bed blijven, want dit was de saaiste verjaardag ooit. Hij probeerde weer te gaan slapen, maar het lukte niet. 

Plotseling hoorde Muis voetstappen en gefluister buiten. Hij wilde nog steeds zijn bed niet uit en trok zijn deken over zijn hoofd heen, maar het geluid hield niet op. Na een tijdje besloot hij om toch maar eens te gaan kijken wat er allemaal aan de hand was. Zuchtend stapte hij uit zijn bed en deed de voordeur open. Het was helemaal stil en er was niks te zien. Maar net toen hij de deur weer dicht wilde doen, sprongen er opeens allemaal dieren uit de struiken. 

“Verrassing!” riepen ze allemaal tegelijkertijd. Muis viel bijna achterover van schrik. Maar toen begon hij te lachen. Daar stonden Otter, Uil, Konijn, Eekhoorn en Schildpad. Het waren zijn vrienden! Ze waren toch op zijn verjaardag gekomen! Muis giechelde toen hij de feesthoedjes zag die ze allemaal droegen en sprong op en neer van blijdschap. Maar terwijl zijn vrienden hem een voor een feliciteerden, vroeg hij zich toch stiekem af waarom ze niet hadden gezegd dat ze op zijn verjaardag zouden komen. 

Otter zag zijn vragende blik en pakte hem bij zijn hand. 

“Kom!” zei hij lachend. “We hebben een verrassing voor je.” Hij duwde Muis door de struiken heen tot ze bij een open plek in het bos kwamen. 

“Wauw!” zei Muis. In het midden van de open plek stond het mooiste en grootste speelhuis dat hij ooit had gezien. Het had een glijbaan en een schommel, en zelfs een groot klimrek.

“Is dat… voor mij?” vroeg hij verbaasd.

“Wat vind je ervan?” zei Otter lachend. “We hebben hem speciaal voor jou gebouwd. Maar we kunnen er allemaal in spelen.”

“Dat is geweldig!” riep Muis. “Wat een mooi cadeau!” 

Plotseling snapte Muis waar al die gekke zaag- en timmergeluiden vandaan waren gekomen en waarom zijn vrienden niks hadden gezegd. Ze waren zijn verjaardag helemaal niet vergeten. Ze wilden hem verrassen met het speelhuis! Muis was nog nooit zo blij geweest.

De hele dag speelden ze met z’n allen in het speelhuis. Ze aten taart totdat ze geen hap meer op konden en vertelden elkaar grappen totdat hun buiken zeer deden van het lachen. 

Toen het uiteindelijk donker werd buiten, ging iedereen moe, maar vrolijk lachend naar huis. Muis zwaaide zijn vrienden net zolang uit tot ze helemaal uit het zicht waren. Hij slofte naar zijn bed en liet zich met een plof op de dekens vallen. Hij was zo moe dat zijn ogen meteen dicht vielen. Maar vlak voordat hij in een diepe slaap viel, dacht hij nog even aan zijn vrienden en het mooie speelhuis. Morgen zouden ze weer naar het speelhuis gaan, en overmorgen ook! Met een gelukkige glimlach op zijn gezicht viel Muis in slaap. Dit was echt de beste verjaardag ooit!

 

Wil je verder lezen? Bekijk meer dierenverhalen of verhaaltjes voor kleuters